feb

5

Heren A - Hasselt C: 81 -66

Ingezonden door: Gerry Henraat
Zondagnamiddag, en na een spannend WK veldrijden, met andermaal het gevreesde oranjehemd in een glansrol, haastten we ons naar onze thuisbasis, de onvolprezen Evenementenhal, voor een partijtje “trefbal” tussen ons A-team en de te duchten buren Hasselt BT. “Trefbal”, schreven we, want wanneer je de hoepel niet met de regelmaat van een Zwitserse Koekoeksklok weet te treffen, valt er in deze Divisie niet veel te rapen. Dat zelfs een 12-punten-voorsprong in deze bombardementensport maar een lachertje is, hadden we vrijdagavond nog  bevestigd gezien bij die ándere Hasseltse ploeg, met een doe-het-(maar-)zelf-zaak als hoofdsponsor.

Quarter 1, en bij het betreden van de arena maken de blauwtjes er mij attent op dat ik “veel schrijfwerk” ga hebben, want ze zijn met zijn twaalven : de bank én de feuille tot op de rand gevuld dus, ook al hebben we de wintermercato aan ons laten voorbijgaan ! Maar ook de blackboys van Hasselt BT sijpelen één voor één binnen, tot ook zij een elftal vormen. Omdat de aanval nog steeds de beste verdediging is, vliegen onze jongens er complexloos in, tot er na amper 2,5 minuten spel een onverwachte 9-0 op het scorebord prijkt. De bezoekende stedelingen hebben al menig korfje links (of rechts !) laten liggen. Hoog tijd voor een time-out voor de verraste buren die daarna, zelfs met een dubbele tegenprik, tegen een 15-5 aankijken na 5 minuten spel. Het wordt er voor hen nauwelijks beter op, want er wordt gestreept onder veelzeggende 25-10 cijfers. Martijn, Wim, Jonas, Raf, Emre en Marnic, hun nummers sieren al het wedstrijdblad.

In het tweede spelschuifje zetten de bezoekers wel degelijk de achtervolging in, maar dat is buiten Martijn gerekend die hun inhaalmaneuver telkens weet te kelderen met een tegenscore : 36-23 na de eerste quarterhelft.

In het tweede gedeelte weten Bussé (6) en Sobota (5) aardig wat af te knabbelen van de achterstand, doch thans is het de beurt aan Benjamin om hen te ontmoedigen met een resem korven. We schrijven 45-38, wanneer we even naar de cafetaria mogen voor een o-zo-hete kop koffie.

We hebben hem nog niet vermeld, beste lezers, maar het is Kenny die er telkens in slaagt de bal in het aanvallend  kamp te brengen en een medestander zinvol te bedienen voor verdere actie. Ook Emre toont zich vandaag weer in zijn beste doen : heftig en klevend in de verdediging, snel en vernuftig in de aanval. “Growing” is het minst wat van hem gezegd kan worden, en thans ook duidelijk meer teamspeler dan bij zijn entree : “Great job”, wordt er dan geroepen.

Dat laatste kan ook gezegd worden van Raf, die de eindcijfers van dit quarter vastlegt op 58-52, en zijn stempel zal drukken op de ganse vierde spelbeurt. 

6 Punten voorsprong, dat is mooi maar onvoldoende om zonder zorgen de finale in te zetten. Onze Hasseltse vrienden zijn al langer in vertwijfeling, ene Reynders is intussen uitgesloten na een dubbele technische fout bij aanhoudend protest, en hun foutieve verdediging levert ons een batterij aan strafworpen op : een kolfje naar de hand van Raf-de-onverbiddelijke-strafworpnemer, en ook Martijn, Benjamin, Kenny en Marnic belanden beurtelings achter the penalty line. Er zit kennelijk lood in de shoes van het bezoekersteam, want ze komen nog nauwelijks aan scoren toe.

De blauwtjes krijgen daardoor vleugels, en diepen de kloof verder uit tot een comfortabele  81-66.

“The blue have it !” roept dan de Speaker van het Britse Lagerhuis, “The blue have it !”, waarop in de tribunes een instemmend  “Yeah!” weerklinkt  …

In ons enthousiasme nog over het hoofd gezien : een ongelukkige referee die hard met het parket kennis maakte na een erg ongelukkige val, en een Provinciegouverneur die, ondanks beleefd protest van de kassier, zijn inkomgeld gul ophoestte om even later vroegtijdig en verbitterd de zaal te verlaten … Not every Sunday is a sunny one, dear Sir !

Noteer maar : dit Zonhoven was vandaag een verdiend winnaar, en knabbelde andermaal een eind weg van die dekselse achterstand, opgelopen in hun mindere dagen. Nog 3 puntjes, heren, 3 !

Quarters : 25-10    20-28    13-14    23-14

Scores : Sander, Lars, Martijn 14, Wim 12, Jonas 3, Ruben, Benjamin 10, Kenny 3, Raf 20, Emre 11, Marnik, Marnic 8

Ludo Grouwels