apr

10

Heren A - Genk A: 76 - 59

Ingezonden door: Gerry Henraat
Geen “full house” vanavond voor de voorlaatste partij van onze Blue Devils tegen de rivalen uit Genk, met als inzet één stapje hogerop in het eindklassement van 2° Provinciale. Bij Genk twee oudgedienden van Herenbasket Zonhoven, Ben Janssen en Daniel Verrijssen, goalgetters die vandaag op non-actief dienden gesteld door een stevige defense. Onze Blauwtjes waren met 8 stuks op post, met Captain Anthony in een schaduwrol op de bank. Een Paasverlofwedstrijd, zeg maar, doch met voldoende inzet, vuur en suspense .

De opgooi en eerste scores lieten we nog fijntjes aan de bezoekers, maar dan kwamen Raf en Mike uit hun pijp. De achterstand na 5 minuten spel timmerden Yuri en Ruben bekwaam dicht met welgerichte bommen (zonder burgerslachtoffers !), en het waren Mike en Wim die ons naar de tweede speltijd loodsten met voorspoedige 15-10 cijfers. Vanuit een 2-8 situatie hield dat toch enige verdienste in, niet ?

Ook in het tweede quarter wist Zonhoven de bovenhand te bewaren. Mister Clarke leerde de Cosmo-boys wat onder “a run” dient verstaan, Yuri vond de hoepel weer vanachter de 3-puntengrens, Thomas en Wim demonstreerden de voordelen van “lang geschapen” te zijn, Ruben dikte bijtijds aan, en met een stel strafworpen bracht Wout de buit op 34-23. Geen kampioenenscore, maar wel een respectabele kloof.

Maar basket zou geen basket zijn als het tij niet in de kortste tijden kon keren ! Neem nu de start van het derde speldeel : de 18-jarige Stef Anthonissen scoort 3 x in lijn, collega Klinkers vervolgt met een bom, Olaerts en de 2 m 03 lange Daniël happen eveneens toe, Ben Janssen lukt zijn beide vrije worpen … 5 minuten eenrichtingsverkeer en we schreven 36-41 na een 2-18 inhaalbeweging, u leest dat goed. Coach van dienst Johnny Peeters kleurde rood en zelfs “buiten de lijntjes”, want werd door de Referee weer binnen zijn loopperk gestuurd.  Te enthousiast dus, maar zijn bijsturingen bleken thans ook méér dan nodig. Een peulenschil vergeleken met het lot van de Lommelse coach uit de vorige wedstrijd (Dames B), die prompt uit de Sporthal werd verwijderd …  Protest ?? No protest : the Referee knows best !

De tweede quarter-helft werd dus verbetertijd : bommen van Wout en Yuri en een batterij vrije worpen van Mike en Ruben brachten de Blue Devils weer onder de levenden. Jawel, met een nipte 49-48 doken ze de spannende finale in.

Bommen. Ook uw dienaar zweert erbij, maar als de shots maar niet (willen) vallen, smeek je ermee op te houden en voor de gebruikelijke penetraties te kiezen. Maar wat niet is, kan komen : na wat “ge-oefen”, hervond Ruben zijn shot, en met een rist aan bommen, 2-point shots en strafworpen verzamelde hij in 5 minuten tijd 12 punten. Tel er de 2 “penalty’s ” van Mike bij, en we schreven 63-51. De daaropvolgende 5 minuten wisten Wout, Mike en Wim deze voorsprong te bestendigen na nieuwe tegenscores van o.m. Ben Janssen, zodat de laatste seconden werden “weggekaatst” met ruime 76-59 cijfers op het bord.

Game over, en doel bereikt tegen een vandaag meer geducht dan te duchten Genk. Nog een overwinning tegen Zolder op zaterdag 15 dezer, en de bronzen schotel komt Basket Zonhoven toe.  Vandaag géén Romario, géén Anthony (gekwetst), géén David, een Raf die al vroeg gekwetst naar de bank moest … En evengoed een sterke prestatie, al was er geregeld een dipje. Well done, boys!

Ook een pluim voor coach Johnny, die in meerdere Europese talen zijn boodschap wist over te brengen. Voor de krachttermen verkoos hij het Frans …

Scores :       Michael  23   Ruben  25   Wim  6   Thomas  2   Wout 7   Yuri  9   Raf  4 .

Quarters :  15-10    19-13    15-25    27-11

Ludo Grouwels.