dec

19

Orly A - Heren A: 56 - 67

Ingezonden door: Gerry Henraat
Vandaag te gast in de ontmantelde basketbaltempel van Hubo Limburg United. Net omgekeerd, natuurlijk, maar wel erg groot, dit sportveld zonder de uitgeschoven telescopische tribunes, en meteen goed voor 3 volwaardige speelvelden. Blauwwit, al een tijdje gemuteerd tot Blauwblauw, liep hiermee dan ook een blauwtje bij de Hasseltse Blueboys. Het was race-piloot Geert die in extremis nog in de thuishaven om gele shirts ging, zodat er uiteindelijk 10 Kanaries (STVV) uit de catacomben doken.

De eerste spelminuten kenmerken zich meestal door enkele  mislukte doelpogingen: nadat Wim, Yuri en Ruben al eens met de bazooka dreigden, was het uiteindelijk Hasselaar Triki (7) die wat beweging in het scorebord bracht. Even later kwamen ook Yuri, Ruben en Wout tot betere inschattingen, want het Hasselts spervuur diende zeker tijdig  beantwoord.  Een  nieuw dubbelsalvo van Wout en 2 geslaagde strafworpen van Thomas hielden ons in de wedstrijd (16-15). In de slotminuut wist David de gelijkstand te bewerkstelligen, en Ruben deed er nog een schepje bovenop : 18-20 bij de gongslag.

Tweede ronde van de kamp, en  we zouden zonder meer geterroriseerd worden door hun nummers 12 en 13, Tom Groven en de 2m04 lange Bram Geelen : Basketball, the clash of the giants, no ? Echt wakker hebben onze STVV-ers  er niet van gelegen, want Ruben, Yuri en David bestookten hun netje beurtelings met bommen en spul van kleiner kaliber naar een fraaie 30-34. Ook op het nieuwe Hasselts vuurwerk wisten onze jongens een antwoord te vinden, door speedy Mike in de vuurlijn te sturen. Hij omzeilde met brio elke defense, en dikte aan tot 32-37.

Na 37 seconden van het derde quarter smeekten de Hasselaars al om een Time-out : Wim en Wout hadden hen doen schrikken met een dubbelsalvo, en meteen een bres van 10 punten geslagen; 32-42, time to reflect. Niet dat het erg  veel zoden aan de dijk bracht, want “de onzen” zouden er een 7-24 schuifje van maken, en dat vroeg om nog meer spierengerol : Wim, Mike, Raf en Ruben timmerden , elk in eigen stijl, er duchtig op los,  en met een 39-61 stand kon de beker eigenlijk al uitgereikt.

Tijd voor de Hasseltse raspaardjes Groven en Geelen om het gezichtsverlies wat op te smukken. U zal willen begrijpen, beste lezer, dat deze gang van zaken enige frustratie teweegbracht bij de plaatselijke spelers en supporters, tot ware onredelijkheid toe : een aanvaller,  waarop een verdedigende fout wordt begaan én gefloten, kan bezwaarlijk nog 6 extra passen zetten en geldig scoren. Géén balvoordeel bij basketbal ! En ook “voetje-lappen” wordt nog steeds bestraft ! Stond er niet in het aanvankelijk basketreglement “dat elk lichamelijk contact verboden is” ? Toch slaagden ze erin een flink eind van de achterstand weg te werken tegen een wat “stilgevallen” Zonhoven, dat nog amper scoorde via Yuri en Michael : 56 -67.

Een ruime en verdiende overwinning dus, met een zeer regelmatig scorend Zonhoven (o.m. 4 bommenwerpers), en een degelijke defense tegen een flink opzettend Orly, met behoorlijk reboundwerk van o.m. Raf en Mike. Enkel Anthony ontbrak nog op het appel, doch na de jaarwisseling mogen we ook hem weer in de sneltrein stoppen : Clarke-Anthony-Ruben, 3 spelers die er de zweep kunnen opleggen en telkens een machinatie tot leven brengen met een 5-tal shooters. Reken er nog een duo dubbele-meters bij voor onder de ring, en ook de tweede seizoenshelft houdt de nodige belofte in.  Eens kijken of ze nog hoger kunnen mikken dan Plaats 5 in het Klassement.

Quarters :   18 – 20         14-17          7 – 24        17  - 6  .

Scores :  Mike  15    Ruben  18    Wim  6    Thomas  3   Niels     Wout  8     Yuri  10     Raf   1     Martijn     David  6         

Ludo Grouwels.