okt

24

Heren A - Alken A: 93 - 61

Ingezonden door: Gerry Henraat

Spelen tegen de leider van de Reeks : als dat geen challenge is, verstaan we er niets meer van, en als er dan ook nog enkele Alkense reuzen voorzichtig door het deurgat schuiven, wordt het onzekerheid troef. “Wim zal er vandaag niet bij zijn, Michael en David evenmin” was ons bovendien al eerder toegefluisterd.  Maar verkeerde ons A-team niet in bloedvorm ? Telden we geen handjevol bommenwerpers en evenveel supersnelle racers ? Spraken we al niet eerder van “een geoliede machine” en van “wervelend basketbal” ? De Cristal-jongens stonden vandaag – ongeweten - voor een mission impossible, en zij zullen het zich nog lang heugen, “die ene keer in Zonhoven” !

De score mochten ze openen, dat wél, maar deze 0-2 was het enige wedstrijdmoment waarin ze van een voorsprong konden genieten. Laat Ruben nu net vandaag in de vorm van zijn leven wezen, en het eerste quarter al meteen 20 punten achter zijn naam schrijven ! Zijn eerste 6 bommen kregen dan ook nog het gezelschap van een duo van Wout, en tel daar wat scores en verzilverde vrije worpen van Raf bij, en we schreven 37-13 na amper 10 minuutjes basket.

Zulks moet Wout geïnspireerd hebben, want hij ook hij kiest vandaag met groot succes voor het afstandsschot en bouwt daarmee de voorsprong verder uit. Anthony ondersteunt deze démarche, Raf en Thomas opereren succesvol onder de ring, en even later schrijven we 60-32. Met een ondefinieerbare glimlach naar de kantine dus.

De supporters zijn nog niet teruggekeerd uit de cafetaria, of Wout schiet meteen al met scherp en de 30-puntenkloof is een feit. Ruben doet het nog eens over, doch dan sputtert de motor heel even : de Cristal-boys zien de kans schoon om bij te benen tot 17 punten, doch dan zijn Yuri, Wout, Thomas en … Ruben alweer aan zet om de voorsprong te herstellen tot  80-52, het uitgangspunt voor de finale.

Het vierde quarter liegt er niet om : dit Zonhoven is zondermeer een gesel, en coach Geert laat Ruben nog even “uitrazen” om hem, na 45 punten te hebben bijgedragen aan de eindscore, als onbetwiste MVP een applausvervanging te gunnen. Een bom van Yuri en een score van Raf brengen The Blue Devils tot een 39-puntenkloof, signaal voor de Alkenaars om snel nog wat af te knabbelen van deze ongebruikelijke afstraffing  : met  93-61 eindcijfers onder een welverdiende douche.

Toegegeven, ook bij de Cristal-boys speelden enkele kerels zich in de kijker, en de “reuzen” toonden ons geregeld wat power-basketbal is : hoe rem je een naar de ring oprukkende, 2 m 05 lange en 100 kg zware speler af, tenzij met risico voor het vege lijf ? Daarnaast ook tal van mooie acties, doch zij misten vandaag  duidelijk precisie en shotkracht : met 2 magere bommetjes hou je dit Blauwwit niet in bedwang, en ze botsten bovendien op een behoorlijke en verbeten defense met daarbij Martijn in een glansrol, geassisteerd door Thomas en Niels..

“Who’s the next victim ?” schreven we vorige week wat overmoedig. Moet na Alken ook Stevoort volgende week een nieuwe titelkandidaat naast zich dulden in het klassement ? “Onderschatting van de vijand : een immer afgestrafte strategische fout “ lezen we in oude krijgsboeken. Hou ze scherp, Geert !

 

Scores : Anthony 3   Ruben 45   Thomas 6    Niels   Wout 20   Yuri 5    Raf 14    Martijn .

Quarters :  37-13   23-19   20-20   13-9

 

Ludo Grouwels.