jan

7

Helchteren A - Heren A: 76 - 65

Ingezonden door: Gerry Henraat

ZONDAGNAMIDDAG, en via het Sportlaan-doolhof bereiken we de Helchterense basketbalhal, in de schaduw van het beter bijgewoonde voetbalgebeuren (met Bentley voor de deur !). 7 ervaren Orange-boys zullen er de “ontvangst “ verzekeren van het negenkoppig Zonhovens team;  geen Captain Jonas en geen broertjes Benjamin en Lars vandaag, wel Thomas weer in de rangen en het debuut voor Yannick Meert. Eens benieuwd of onze vrij jeugdige ploeg deze “uitbollers” op de knieën kan krijgen …

De naald van onze barometer helt al snel over naar de oranje strook : met wat rake shots en meteen 2 bommen in de eerste 6 minuten, kijken onze blauwtjes tegen bedrukkende 13-5 cijfers aan. Tijd voor een tussensprint : met enkele minuten leuke basket weten Tom, Thomas en Emre flink bij te benen, en het is een treffer van Marnik die ons met een “gelijkspel” van 17-17 uit de vierhoek laat stappen.  

In het tweede quarter nemen we zelf het voortouw, na o.m. een dubbel bommensalvo van Emre en Marnik,  en we weten deze voorsprong te behouden tot de 15° spelminuut. Maar Helchteren heeft zo zijn sterkhouders, de nrs 13, 14 en 16, respectief Gorissen, Ceyssens en Nelissen, en ook het nr 8, Ruud Patteet, legt menig balletje in het korfje. In de laatste minuten van het quarter passeren ze onze jongens via een batterij geslaagde strafworpen, want ze zijn moeilijk reglementair te stuiten met hun fysiek overwicht. Met 42-36 cijfers verlaten ze het parket voor … een eerste bak bier in volle kantine, zweethanddoek om de schouders !  

Achtervolgen wordt het dus vanaf de nieuwe inworp, maar dat is buiten topper Raf gerekend : met 4 loepzuivere strafworpen en een extra korfje brengt hij Zonhoven terug in de wedstrijd (51-50), en het erop volgend schot van Senne is zelfs goed voor de allerkleinste voorsprong. Maar dan recht het oranje-leger de wat taaie rug, en het is o.m. Nelissen (16) die met 7 fonkelnieuwe punten de 10-0 op het bord schildert : een veldkorf, twee strafworpen en een bom, hij is van alle markten thuis … Met 63-53 cijfers als uitgangspunt zal de finale dienen betwist. 

Plots blijkt de Helchterense defense niet meer “te pakken” : het Zonhovens balletje wordt rondgespeeld en het afstandsschot wordt al te vaak –vruchteloos- ingezet als ultiem wapen. We zijn aangewezen op wat vrijworpen, doch ook hierbij gaan kostbare punten verloren, dit in tegenstelling tot de ervaren tegenstrevers die hier een 6/6 laten noteren (een 26/30 over de hele wedstrijd !).

Het eindverdict luidde dan ook 76-65. Tijd voor een tweede bak bier voor de 7 Helchterense 30- en 40-ers, waarvan sommigen na afloop meteen hun supporterende echtgenote én … kinderen in de armen sloten.  

Veel cohesie in deze Helchterense groep, zoveel was duidelijk, en dat is misschien wel hét pijnpunt van onze blauwe delegatie : moed scheppen en rendement halen uit elkaars kwaliteiten. Daar ontbreekt het vaak aan bij dit team, dat daardoor ondermaats blijft presteren en al te vaak in de tweede wedstrijdhelft onderuit gaat tegen tegenstanders, die dan wél de turbo inschakelen, op weg naar de lonkende zege. 

Ja, heren, soms wanen we ons een beetje Anderlecht-supporters : “Il y a du talent, mais … “. 

Quarters : 17-17   25-19   21-17   13 -12

Scores : Senne  6, Giel  4, Tom  7, Thomas  5, Raf  16, Emre  7, Marnik  11, Marnic  9, Yannick. 

Ludo Grouwels