okt

14

Heren A - Bree C: 63 - 69

Ingezonden door: Gerry Henraat

ZONDAGNAMIDDAG, en terwijl onze Heren Bde laatste – en dus zwaarste – loodjes leggen in hun verliespartij tegen Bilzen, komt de Breese delegatie de sportzaal binnen. Aan lengte geen gebrek, aan ervaring evenmin, en zo mogelijk nog minder aan manschappen : zoveel stuks, dat ze even later niet eens met zijn allen op de spelersbanken kunnen neerstrijken voor “the initial coaching”. 12 players op de elektronische feuille van “the guests”, en dat kan tellen.

Blauwwit recupereert zowaar de helft van de spelers uit deze B-wedstrijd, en vult dit aan met Raf, Marnik, Thomas en Marnic. Eens benieuwd of ze met hun jeugdige frisheid de voorgeworpen ervaring kunnen meesteren …

De opgooibal heeft nauwelijks parket geraakt, wanneer we pen-en-papier al moeten verenigen voor de eerste vijandelijke score : nr 11, Geert Brebels doorboort onze oranje hoepel, een kunstje dat hij vandaag nog vaak zal etaleren! Na 2 gemiste strafworpen is het wachten op Jonas voor de gelijkmaker. Gelijkmakers, die zullen in dit quarter elkaar opvolgen, want na een voortdurend “haasje over” sluiten we dit schuifje af met 14-16 cijfers.

Met een  5 op 12 bij de strafworpen kon deze kwartaalscore er beduidend rooskleuriger hebben uitgezien. 

Strafworpen. 61 fouten zullen er deze vooravond voor de Tafel gedemonstreerd worden door de (over)ijverige referees, en er waren spelers die thans al, als voorzorg, op de bank dienden bewaard. Toegegeven, het was een “flinke” partij, waarbij een bloedneus, hoofdwonde, enig tandenverlies, ellenboog- en kniestoten tot de Dagelijkse Kost gingen behoren, maar dan zonder beroemd Jeroentje. “Toevallig” kon voornamelijk Bree hiervan profiteren, want een batterij aan verzilverde strafworpen bracht hen in nauwelijks 5 minuten naar een comfortabele 16-31. Tijd voor Jonas, Raf, en Marnik (bom) om wat aan recuperatie te doen, zodat we met 24-33 alsnog een beetje in de wedstrijd bleven. 

De broertjes Colson verkleinden de kloof in het nieuwe quarter, samen met een altijd ijverige Raf, en na een veldscore van Tom Vanstraelen piekten we even met 37-44 : “slechts” 7 punten achterstand en dat betekent in het snelle basketbal heus geen ramp, met nog 1,5 time voor de boeg. Na wat tegenscores wisten Marnic en Thomas de achterstand opnieuw op 7 puntjes te houden : 41-48 bij de ingang van het slotquarter. 

Neen, met deze spelleiding zou deze achterstand alsnog de dooddoener worden. De arbitrage werd door vriend en vijand voortdurend in vraag gesteld, en de foutenlast verdreef zelfs menig speler definitief naar de bank. Zó zou het echt niet meer lukken, de geschillen bleven zich opstapelen, en de Breese spelers stonden meer aan de strafworplijn dan in volle veld. Maar Blauwwit bleef aanklampen, geraakte zelfs nog aan erg bemoedigende 63-65 cijfers, maar het nijpend tijdstekort noopte hen tot “uitgelokte fouten” om alsnog in balbezit te geraken. Met een wapperende rode vlag voor een handvol ploegfouten, betekende dit opnieuw een batterij strafworpen voor The White Ones van coach Joeri Moonen, die zich hiermee naar iets flaterender 63-69 cijfers hesen. Game over ! 

Met amper 2 punten verschil op 2 minuten vóór “the final buzzer” kan je dit bezwaarlijk een verliespartij noemen, maar in het klassement koop je daar niets voor. Voorlopig delen we nog de tweede plaats, maar dat heeft  meer te maken met de wedstrijdachterstand van enkele net lager geklasseerde teams. Toch een opwaarts duimpje voor “onze jongens” , die ondanks de frustratie strijdlustig bleven tot de allerlaatste minuut, vandaag wat onfortuinlijk bleken in de afwerking , en er slechts 3 maal in slaagden een bom af te vuren. That makes a difference !   

Voor onze trouwe kijkers : bij Bree trad ex-Zonhovenaar Gert Bammens aan, weliswaar incognito met aangehechte ringbaard. Hij kon bij ons weten – en de statistieken - slechts eenmaal onze verdediging echt verschalken (3 punten). 

Quarters : 14-16    10-17    15-15    24-21 

Scores : Senne 9,  Giel, Joren 1, Tom 5,  Jonas P 8, Thomas  11,  Raf 18, Marnik 9, Marnic  2

Ludo Grouwels