sep

10

Heren A - Helchteren A: 64 - 69

Ingezonden door: Gerry Henraat

Zaterdagavond, en de eerste competitiewedstrijd van onze Heren A tegen het oranjerode Helchteren.

Een verbouwde ploeg, dat is het minste wat je kan zeggen van deze lichting die het dit seizoen, onder een nieuwe coach overigens, moet trachten waar te maken in 3° Provinciale.  

De familie Colson had voor de gelegenheid de 18-jarige zoon Joren uit ons Z-Team gedelegeerd, en daarnaast beschikten we over een groepje “oude getrouwe” zoals ene Benjamin en Lars, Raf en Marnik, de Jonassen Peeters en Iven, Emre … Een eerste blik op de ploeg bracht ons al enige wijsheid : duidelijk veel meer dynamiek !

Neen, het eten zouden ze niet koud laten worden, en het was de jeugdige Joren die van een steal gebruik maakte om Zonhoven aan de leiding te brengen na een solo-run en een eerste netje. Met een bommetje van Benjamin herstelden we wat later de voorsprong, en een bijna-driepunter van Marnik leverde ons zelfs 7-2 op. Jaja, er vielen tegenscores, maar Blauwwit wist met treffers van Benjamin, Marnik , Jonas Peeters en Raf ons op een veilige voorsprong te houden : 23-11na een loepzuivere bom van Jonas ! 

Er werd vloeiende basket op het parket gebracht, ook efficiënte defense en de scores bleven niet uit : thans weer een bom van Marnik, die vandaag in de vorm van zijn leven was. Benjamin benutte menige kans, de supersnelle doch soms wat onstuimige Emre dwong strafworpen af en ook Raf dikte aan. Maar de tegenstrever kwam stilaan beter in zijn spel, dichtte stap voor stap de kloof, en zo konden we naar de vernieuwde cafetaria met 34-31cijfers. 

“Bombing was decisive”, lazen we eens in een wedstrijdverslag, en vandaag was dat niet anders. Met 2 bommen op rij in de eerste wedstrijdminuten van het derde quarter speelden de oranjejongens al meteen haasje over, en we hadden een sterke Marnik en Joren nodig om de pikorde te herstellen. Vooral met vrije worpen (na soms wat gemene fouten !) bouwden we weer een voorsprong van 5 punten uit, die we wisten te bewaren tot aan de laatste verademingspauze : 49-44. 

Ja, de wedstrijd was soms wat scherp, maar plots was er iemand die het laken volkomen naar zich toehaalde : de Helchterenaar met shirtnummer 9, Jordy Houben,  zou met niet minder dan 5 bommen, waarvan 3 op rij bij de quarter-start, de wedstrijd in zijn definitieve plooi leggen. Zelfs een driepunter van Marnik en nog 4 verzilverde strafworpen uit zijn handen konden niet verhinderen dat Helchteren nipt aan de leiding bleef (56-58, 60-62, 63-65), en na wat beter timmerwerk van Jonas P (o.m. een bom tot 63-63 !) kregen de tegenstanders even later niet minder dan 3 strafworpen toegewezen op een foutief gestopte 3-punterspoging, die ze in serie omzetten tot 64-68. Met een zoveelste vrije worp werd het uiteindelijk nog 64-69…   

Een eigenaardig verloop kende deze wedstrijd. Na een flinke start, met erg veel “goesting” en inzet en vlijtige defense, konden onze jongens 3 quarters lang het verschil maken, hoewel de aanvankelijke voorstand weliswaar slonk. Doch de superdag van één tegenstander vertekende dit wedstrijdbeeld, en elke toegekende “ruimte” werd meteen afgestraft met een zoveelste welgemikt afstandsschot. Ondanks de zware foutenlast van de tegenstrevers, soms tot ergernis van de referees, konden ze de zege in extremis wegkapen, met bijzondere dank aan één begenadigd schutter. 

Coach Nico Hermans worstelde na afloop met gemengde gevoelens : ja, er was behoorlijk wat moois ten tonele gebracht, maar het waren de onzorgvuldigheden die de ploeg uiteindelijk alsnog de das hadden omgedaan. 

“Werkpunten” heet dat, en met dit kleine verlies nestelen we ons op de startdag  7° in deze 13-koppige Divisie. Genk moet wel nog aan de slag, want met 13 ploegen in deze Reeks moet er wekelijks eentje werkeloos toekijken. 

Quarters : 23-11    11-20   15-13    15-25 

Scores : Joren  4, Jonas I, Jonas P 15, Benjamin 12,  Raf 12, Emre 1, Marnik 20, Lars, Tom. 

Ludo Grouwels