feb

13

Alken A - Heren A: 70-81

Ingezonden door: Gerry Henraat
Vrijdagavond al even de basketbal-lucht opgesnoven bij Limburg United, en vandaag koers gezet naar het nabije Alken. Eens kijken of de plaatselijke Cristal-drinkers het vanavond verder gingen schoppen dan de 93-61 pandoering tijdens hun uitwedstrijd tegen coach Geert en zijn blauwe stoottroepen. Doch elke wedstrijd dient gespeeld, en in het klassement leggen ze nog steeds een beetje voor op ons …

Het is dubbele meter Jelle Piccard die de opgooi in Alkense handen doet belanden, en dan maar doorsprint naar de ring : foutief gestopt door de haast even lange Wim, en we schrijven 2-0 na geslaagde strafworpen. Nog geen minuut later doet Romario dit over en geeft Mike zijn presentiekaartje af, doch felle Jelle speelt de defense op een hoopje tot 9-4. Daarna beantwoordt Raf het vijandelijk vuur, en slaagt Yuri in een eerste bom. Alken blijft zich roeren, en mag met 16-12 cijfers even uit de arena.

Een echt bommenfestijn zal het vandaag niet worden, ondervindt Ruben, maar Wout opent alleszins hiermee de score in het tweede schuifje; Yuri zal het hem nadoen, Mike evenzeer na … 6 “gewone” veldscores. Voeg er nog wat korven van Romario, Wim en Raf bij, en de eer is aan Ruben om met een laatste bom het pleit te beslechten : 31-46. Bij Alken speelt vooral nr 4, Sam Feytongs, zich in de picture met 9 punten in dit quarter.

Nemen en geven wordt het in deze forse partij, want de Oranjerood-zwarte Alkenaars komen scherper uit de kleedhokken, en het zijn de Piccards (nrs 16 en 9) en Frederix (5) die onze voorsprong weten terug te brengen tot 44-54 na 5 minuten spel. Voornamelijk Mike kan de verdediging nog geregeld oprollen, zodat we na een verlieskwart (20-16) de finale bereiken met 51-62 cijfers. Wij hebben een (te) gretig Alken gezien, waaraan slechts met Amerikaanse efficiëntie en snelheid tegengewicht kon worden geboden.

Laatste quarter, en we zullen duidelijk op onze tellen moeten passen : dit Alken is geen snoepje uit een glasbokaal, met meerdere bonkige en boomlange spelers. Hun slordige afwerking doet hen vandaag de das om,  maar desondanks laten ze al 16 punten optekenen vóór het ingaan van the money time : 67-73 ... Doch bij het ingaan van de 38° spelminuut weet Wim met een 5-metershot aan te dikken tot 67-75, zodat de Cristal-boys al 3 bommen nodig hebben om het tij nog te keren. Mike en Romario nemen alle illusies weg met nieuwe treffers, en de ultieme bom van Sam Feytongs wordt quasi onschadelijk gemaakt door twee loepzuivere strafworpen van een voortreffelijke Romario : game over bij mooie 70-81 eindcijfers.

Vandaag was Alken een beduidend moeilijkere klus dan de thuiswedstrijd liet vermoeden ; hun mooie 3° plaats in het klassement gaf te kennen dat we uit een ander vaatje dienden te tappen. Hun verdediging was moeilijk op te rollen, en enkel “rockets” als Michael en Romario wisten snedig te penetreren richting ring na tal van steals of gewonnen rebounds. Het hoge aanvalstempo van de Blue Devils met een laatste bounce pass om de nood-verdediger uit te schakelen, kende vaak succes : een score ofwel 2 te putten strafworpen. Let’s be honest : onze Amerikaanse strijdmakkers waren andermaal bepalend, doch ook zij konden vaak pas in stelling worden gebracht na verdienstelijk samenspel.    

Na deze zoveelste overwinning wordt de lat alweer één merkteken hoger gelegd. Top 3 einde seizoen ?

Quarters :   16-12   15-34   20-16   19-19

Scores :  Michael  35   Ruben  5   Wim 6   Thomas  2   Wout  3   Yuri  10    Raf  6    Romario  13   (80 + 1 toegift)

Ludo Grouwels.